Parohia Sfinţii Voievozi - Mihail şi Gavriil - Dumbrava Deal aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Săvineşti, judeţul Neamţ.
În prezent comuna are în componenţa sa trei sate: Săvineşti, Dumbrava Vale şi Dumbrava Deal.
Satul Dumbrava Deal a luat fiinţă după cum mărturisesc unii săteni, înainte de anul 1900, fiind format din locuitorii plecaţi de pe moşiile boiereşti din satele Rediu, Bârgăuani şi Crăcăoani. Acesta mai era numit şi Dumbrava Roşie din Deal. S-a format în locul unei dumbravi de stejari, care au fost defrişaţi şi au fost date ca loturi de împroprietărire locuitorilor. Acestora li se spuneau cei din deal sau Deleni. De asemenea, locuitorilor din acest sat li se mai spuneau trei calici de la Rediu, în amintirea acelor trei familii care au mers la colonelul Roznovanu pentru a cere a fi împroprietăriţi , pentru a-şi construi case pe acest pământ. Colonelul le-a împlinit rugămintea, spunându-le că lumea trebuie să muncească şi pământul trebuie să fie muncit.
În parohia Dumbrava Deal există două frumoase biserici în care creştinii aduc slavă Bunului Dumnezeu. Una este din lemn şi este foarte veche, iar cealaltă este biserica din zid de cărămidă aflată încă în construcţie.
Mult timp, sătenii din Dumbrava Deal, fiind şi foarte săraci au slujit Domnului în spaţii improvizate. După ce satul s-a înmulţit, crestinii din Dumbrava Deal aveau nevoie de un nou locaş de închinare, aşa că dornici de a avea locaş de închinare la Dumnezeu au adus actuala bisericuţă din lemn din comuna Girov, judeţul Neamţ. După ce şi-au construit o altă Biserică din cărămidă, credincioşii din Girov au căzut de comun acord să dăruiască biserica veche din lemn locuitorilor din satul Dumbrava Deal, care nu au posibilităţi materiale pentru a-şi ridica un locaş de cult. Aşa că, în anul 1952 la hotărârea consiliului parohial al Bisericii din comuna Girov. Biserica Din lemn a fost demontatăşi cărată cu boii în satul Dumbrava Deal.
După ce s-au repictat icoanele din catapeteasmă, Biserica primită în dar a fost sfinţită de către părintele Protopop alo raionului Piatra Neamţ, Ioan Morosan, pe data de 21 noiembrie 1953. La slujba de sfinţire au participat un sobor de 12 preoţi din comună şi împrejurimi.
Dintre preoţii care au slujit la altarul Bisericii din Dumbrava Deal, amintim: Pr. Constantin Laiu, Pr. Ciocadan, originar din Bodeşti, Pr. Ţăbârna de la Oanţu, Pr. Veleşcu de la Podoleni, pr. Jorj Arsenie din Grumăzeşti şi pr. Ionică Sorinel, care a pastorit această parohie între 1992, până în 2004.
Parohia Dumbrava Deal a fost multă vreme filia unor parohii din împrejurimi. Astfel, a fost unită cu parohia Slobozia, cu Biserica din satul Săvineşti, iar pană în 1993 a fost filie a parohiei Brăşăuţi. Aşa că multă vreme activitatea liturgică a fost susţinută cu ajutorul preoţilor din parohiile învecinate.
Biserica Nouă
În luna iunie a anului 1995 în Dumbrava Deal s-a pus piatra de temelie a unui nou locaş de cult, purtând acelaşi hram cu biserica veche, sfinţirea locului făcându-se de pr. Dumitru Ailincăi, protopop al protopopiatului Piatra Neamţ. Planul Bisericii noi este realizat în formă de cruce, proiectul fiind realizat de catre doamna architect Ropotică Teodora.
Între anii 1995, pănă în 2004 lucrările au fost începute şi coordinate de către parohul Bisericii din Dumbrava Deal, pr. Ionică Sorinel. În 2004, când parohia Dumbrava Deal a fost vacantată , oficiul de preot paroh a fost ocupat de subsemnatul preot Ciubotariu Lucian, pe atunci, tânăr absolvent al Facultăţii de teologie din Iaşi.
Împreună cu toţi enoriaşii parohiei s-au continuat lucrările de construcţie şi îmfrumuseţare a bisericii satului Dumbrava Deal.
Biserica parohiei pe care o păstoresc, prin purtarea de grijă a Domnului, şi prin jertfa oamenilor de bine din sat şi nu numai, a fost împodobită în aceşti ani cu o frumoasă şi expresivă pictură realizată de către pictorul ieşean Armand Kuckta, care a pictat mai multe biserici în zona neamţului.
De asemenea, biserica a fost împodobită cu catapeteasmă, iconostase, două străni de cîntăreţi, strană arhierescă, sculptate în lemn de stejari de doi vestiti meseriaşi din zonă: Cenuşă ioan din Slobozia Roznov, şi Martin Dumitru, din Filioara –Agapia, Neamţ.
În anul 2009, prin grija unui enoriaş din parohia noastră, care lucra la o fabrică de lampadare din Padova, Italia, au fost realizate patru policandre deosebite proiectate şi executate după cromatica şi arhitectura locaşului de cult.
Nădăjduim, că prin voia Bunului Dumnezeu, în anul 2013, să putem finaliza lucrările care au mai ramas de executat în parohia noastră pentru a putea pregăti biserica noastră să primească haina sfinţirii, care reprezintă pentru noi încununarea jertfei enoriaşilor din satul Dumbrava Deal de aproape 15 ani.
Mulţumim pe această cale tuturor celor care în decursul timpului au sprijinit biserica noastră, enoriaşilor parohiei, fiilor satului din ţară şi de peste hotare care s-au implicat în viaţa parohiei, şi oamenilor de bine de prin împrejurimi şi din ţară care au participat cu obolul lor pentru casa Domnului.
Bunul Dumnezeu să ne ajute!